07th gen.2013

Fènix 11*23

by Alba Bibiloni 4a

L’altre dia vaig anar a veure una pel•lícula, Fènix11*23, està basada en una història real, ensenya el que li va passar a un nen de 14 anys catalanista només per haver demanat a una empresa si podien fer l’etiquetatge en català, per això l’acusen de terrorisme i el volen tancar a la presó. cartell_granHem va parèixer molt dura d’assimilar, les injustícies que hi ha pel mon són milions, però aquesta història hem va fer molt en que pensar, com ara que encara que això ocorregués al 2004, no ha canviat res avui en dia, segueixen haguent aquesta mena d’injustícies però no en sabem de la seva existència, jo mai hagués conegut l’historia d’ Eric Bertran si no es per aquesta pel•lícula. Apart de tot això és una gran pel•lícula, on pareix tot real i ,molt ben feta.

21 Responses to “Fènix 11*23”

 • Maria

  Crec que cal remarcar que els fets que poden parèixer irreals que conta la pel.licula no tengueren lloc durant el franquisme,ni durant el governament de partits de dretes ”anti-catalans” va tenir lloc durant el govern ”socialista” de José Luís Rodriguez Zapatero.

  També d’alguna els sentiment d’impotència d’aquest al.lot al 204 es el que ara es pot sentir arreu dels Països Catalans per els atacs que esta fent el govern espanyol a la llegua catalana en el intent de ”espanyolitzar”

  Per finalitzar també vull dir que jo també volia comentar aquesta pel.lícula però ja ho havien fet

 • Adrián Alonso Hermo

  En calidad de espectador de este film, considero también que es importante destacar el contexto social y político en el que se desarrollaron los sucesos reales, ya que en España durante el año 2004 y, después de los peores atentados de nuestra historia, es lógico el severo control policial al que se sometía a la población y ,por lo tanto, la reacción de los Cuerpos y Fuerzas Armadas del Estado. Sin embargo, no es menos cierto, que la reacción fue inadecuada, aunque comprensible.

 • Laia Ruiz Ponsell

  Estic totalment d’acord amb els dos comentaris que heu fet, però el que no em pareix de rebut, són els tractaments que la policia i les persones de l’Estat espanyol que reb en Fènix sent tan sols un nen de 13-14 anys. Des del primer moment en què l’acusen de terrorista sense gairebé proves, van a casa seva i escorcollen la casa com si fos un membre d’ETA. Em pareix, en certa manera, coherent que la policia fes això amb els temps que transcorrien. Així mateix, cal destacar que va ser la policia qui va abolir a ETA i se li ha d’agraïr.
  Però mirem l’altra cara del casette, si no fos un nen independentista català, li haguessin fet el mateix? Pot ser si fos d’Extremadura o de León s’ho haguessin pensat dues vegades; o simplement haguessin pensat que era un joc de nens ja que en Fènix no tenia cap intenció de fer mal, simplement demanar que l’etiquetatge d’una companyia de lactis es fes en català.
  També hi ha una escena en la qual es veu que una jutgessa fa xantatge al noi i pronuncia: “¡Di que eres español Fénix, esto es España!
  El nen, amb una resposta contundent li afirma: “No, no ho sóc. Per què m’obliga a dir-ho?”
  Per molt estrictes que es posassin les forces de l’Estat en contra del terrorisme, no hi ha dret que un menor amb unes idees molt clares, inculcades per la seva família, sigui víctima de la violència psíquica de les forces de seguretat.

 • s4a20

  Estimats amics Adrià i Laia , es vera que eren temps díficils , que la brgada antitterrosrista havia de estar molt ateneta a qualsevol cosa , però se pregunta és, un al.lot de 14 anys que vivia a un petit poble català podia tenir els mitjans i el poder de poder crear un grup terrorista?
  A més de això el cas es podria haver quedat qaun al nen va a declarar a la comisaria de la Guardia ´Cívil del seu poble, però no, després de això varen fer públiques acusasions falses que varen perjudicar greument a tota la familia , més tard l’al.lot va haver de anar fins a Madrid a declara davanyt la fiscal a un interrogatori subrrealista , li varen retreure com un misatge que havia enviat a un al.lot que l’insultava i elll per respondre va dir que cridaria als seus amics de ETA que li ficarien una bomba per es cul, està clar que això esuna burla uqe ll li feia a aquesta gent, però també li varen retreura. A lìnterrogatoria el varen obligar a dir que era espanyol,´´es més , li varen dir : ¡Di que eres español! ¡DILO , SINO TE ENCIERRO!

  Adroà , això és aceptable a un país demòcrata en ple segle 21?

 • Adrián Alonso Hermo

  Como dice el dicho popular :”Hasta el mejor escribano, comete un borrón”. Es evidente que todos somos seres humanos imperfectos- entre ellos los miembros de los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado- que, en ocasiones, cometemos errores. Este es un caso claro que confirma este hecho, ya que la actuación de los Cuerpos de Seguridad fue completamente desproporcionada pero ,sin embargo, considero esencial recordar que ante aparentes lazos con organizaciones terroristas como ETA, en un período crítico y complicado de nuestra historia, es lógica la actuación de las Fuerzas de Seguridad. Gracias a su profesionalidad nuestra sociedad ha logrado realizar grandes avances, como la desintegración de grupos terroristas y, las vidas que con ello se han salvado

  Es importante, destacar también, que los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado no sometieron a Eric Bertràn a ningún tipo de “violència psíquica” sino, más bien, este tipo de actuaciones fueron desarroladas por personas concretas del Ministerio de Justicia.

  Por último en respuesta a María, este tipo de actuaciones no son adecuadas ni lógicas en un país demócrata, por lo que considero que este tipo de acciones deben limitarse, aunque como ya he comentado, también es esencial recordar el gran papel que realizan los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado, en la democracia y en un estado de derecho.

  • Laia Ruiz Ponsell

   Anem a veure, que entrin a casa teva sense “cap” permís i t’obliguin a dir que ets espanyol quan no t’hi sents no és violència psíquica? Per favor, Adrià.
   Em pareix molt bé que tu no t’hi sentis i que remarquis les vegades que faci falta que “los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado” facin en treball exel·lent, però no per això s’han de dur a terme actes en contra de la teva voluntat.
   Per acabar, no crec que aquestes actuacions s’hagin de limitar, sinó abolir. És més, un nen inofensiu, tu creus que per demanar un etiquetatge en català han de ser acusat de terrorista. Hem d’obrir els ulls a la realitat.

 • Adrián Alonso Hermo

  En respuesta a tu comentario Laia, considero que no acabas de entender mi postura, ya que afirmo lo siguiente : “Es importante, destacar también, que los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado no sometieron a Eric Bertràn a ningún tipo de “violència psíquica” sino, más bien, este tipo de actuaciones fueron desarroladas por personas concretas del Ministerio de Justicia.”

  Evidentemente Èric Bertràn sufrió violéncia psiquíca, pero, en ningún caso, esta fue realizada por los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado ,sino, más bien, esta fue aplicada por miembros ajenos a tal colectivo.

  Considero también que es esencial destacar que las siguientes palabras : “Anem a veure, que entrin a casa teva sense “cap” permís…” son incorrectas, ya que en ningún momento la Guardia Civil accedió al domicilio de la familia Bertràn sin autorización, sino más bien, por orden judicial, realizaron un registro del hogar.

  Por último, contestando a la siguiente afirmación-“És més, un nen inofensiu, tu creus que per demanar un etiquetatge en català han de ser acusat de terrorista. Hem d’obrir els ulls a la realitat.”- considero que, evidentemente, Eric no merecía ser acusado de terrorismo, pero, como tu bien dices, debemos de abrir los ojos a la realidad y, darnos cuenta de que sino fuera por aquellas personas que luchan por el orden y la justicia, aunque con sus defectos, nuestra sociedad no habría conseguido un estado democrático y de derecho.

  • Alba Noguera Arbos

   Realment creus, i sostens, que vivim en un estat democràtic i de dret?

  • Maria Martín Estarellas

   Lo de que arquets Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado que segons tu han fet molt per la democràcia espanyola , són els mateixos que fa poc anys lluitaven per fer desaparèixer aquesta democràcia aconseguida desprès de anys i anys de dictadura.

 • Cristina Bolance Martin

  Adrián, me cuesta creer que un adolescente como tu, aún no se haya dado cuenta de que el “honorable” Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado, por mucho que quieras convencernos de ello, no luchan tanto por conseguir un país democrático y de derecho, es más, actualmente parece que lo que buscan es acabar por completo con la democracia, y poco a poco lo están consiguiendo. No solo ellos, también en compañía del gobierno, claro está. Entre todos forman una pandilla de personajes que lo único que buscan es el bien propio, y por mucho que tu defiendas tu postura, no creo que piensen en el bien del país, porque si así fuera, intentarían poner remedios eficaces a la situación actual.

 • José Alberto Díaz Valero

  Cris, a tu comentario: si tanta capacidad tienes de crítica política, ¿por qué no pruebas a buscar soluciones? Y no criticar, como prodría hacer cualquiera, hasta mi prima menor.
  Es un consejo.

  • Cristina Bolancé

   Jose, tal vez yo sea una de las personas que no solamente critican, ya que intento hacerme oír y buscar soluciones, pero te aseguro que una persona sola no puede cambiar un país entero, es más, ni una persona sola ni centenares de personas tampoco, porque como puedes ver, por muchas manifestaciones que se hagan el país sigue estancado. Y otra cosa, la comparación que has hecho con tu prima pequeña, podrías habértela ahorrado, porque yo en ningún momento he dicho nada descabellado ni mucho menos, es una crítica como otra cualquiera de una adolescente que es consciente de la situación del país en el que vive, por suerte o por desgracia.

   • José Alberto Díaz Valero

    El único propósito de mi comentario fue intentar decirte que te ahorrases tantas y numerosas críticas y aportases más soluciones. Sería mejor para ti y para todos, en serio. No te lo tomes como una burla; a lo mejor me salió un poco de sátira, pero, en mi defensa, debo decir que me da mucho coraje la crítica desmesurada, y eso es lo que vi en tu comentario.
    Perdón por la comparación con mi prima, ahí me excedí un poco. Me dejé llevar por mi nervio. Y ahora, si puedes, intenta mirar el consejo dejado en el anterior comentario.

    • Cristina Bolancé

     Jose, no se si te habrás dado cuenta, pero te estás contradiciendo. En primer lugar me dices que deje de criticar y busque soluciones, y eso es lo que acabas de hacer tu, criticar mi comentario y, a diferencia de mi, no buscas ninguna solución. Intentas darte aires de superioridad ante los demás pero no, no lo consigues.

     El tema de crítica política y buscar soluciones…. En fin, ya te contesté en el otro comentario, pero si no te quedó claro te lo repito, no tengo ningún problema: “tal vez yo sea una de las personas que no solamente critican, ya que intento hacerme oír y buscar soluciones, pero te aseguro que una persona sola no puede cambiar un país entero, es más, ni una persona sola ni centenares de personas tampoco, porque como puedes ver, por muchas manifestaciones que se hagan el país sigue estancado.”

     Bueno, creo que no tengo nada más que decir, solo quería remarcar el tema de criticar, nada más. Y ahora, te toca a ti reflexionar. 😉

 • Adrián Alonso Hermo

  En respuesta a Alba, es cierto que nos queda mucho para llegar a conseguir un estado plenamente democrático y de derecho, pero, sin embargo, los avances que hemos conseguido hasta ahora, han sido gracias al esfuerzo colectivo de nuestra sociedad, entre ellos, los miembros del Cuerpo de Seguridad del Estado.

  Por último en respuesta a María, es cierto que, por ejemplo, en el 23-F , hubo miembros del colectivo del Cuerpo de Seguridad del Estado que apoyaron el golpe de estado, pero, sin embargo, fueron una ínfima proporción. Además, en aquel momento, sino hubiera sido por la rápida intervención del Rey y el Ejército, sería probable que nuestro país, aún estuviera sumido en una cruel y terrible dictadura.

  • Laia Ruiz Ponsell

   Què té a veure el rei amb tot aquest enrenou? És més, crec que a ell li és totalment igual el tipus de govern que hi hagi en el seu país, ja que som nosaltres, el poble, qui pagam els seus capricis: que si ara vull anar a matar elefants a Bodswana, que si ara vull anar-me’n a veure món, i tot perquè? És un “ciutadà” i humà com els demés. Tan sols és una figura més del país que crec que s’hauria de retirar. Què és això de heretar el títol de rei? A l’Antic Règim em pareixia molt bé perquè no hi havia altra solució, però al·lots, que estam en ple segle XXI …

   I responent a que varen entrar a casa seva sense “cap” permís; val, d’acord tenien una ordre judicial, i què? És normal el comportament dels agents a casa del nen? Una cosa es registrar la casa per trobar proves i l’altre és retgirar-ho tot i veurer-ho amb els teus propis ulls, és molt fort.
   Segueixo defensant la postura com na Cris i na Maria que això NO és un Estat demòcrata i de dret. És més, a un Estat com toca, menysprearien la llengua materna d’aquella terra?
   Vergonya és el que hauria de tenir el rei amb totes les destroces que es fan al seu país! Adrián, si tant defenses l’Estat i el monarca, em podries dir per què menyspreen característiques de una comunitat autònoma que, de moment, forma part del seu país?

   • Cristina Bolancé

    Laia, estoy totalmente de acuerdo con lo que has dicho del rey, más concrétamente: “És un “ciutadà” i humà com els demés. Tan sols és una figura més del país que crec que s’hauria de retirar.” Sí senyor! No se podría haber dicho mejor.

    • Laura Mas Reyes

     En mi opinión sobre que sería conveniente que el rey se retirara de su cargo no sabría si estar a favor o en contra, pero si es verdad que gracias al rey nos hemos salvado de una terrible dictadura, su decisión nos salvo a todos. A parte, estoy en contra del comentario que al rey le es totalmente igual el tipo de gobierno que haya en su país.

     • LaiaA Ruiz Ponsell

      No va ser el rei qui va prendre la desició tot sol. Gràcies a molta gent que va estar empresonada i a molt morts, varen poder canviar la mentalitat de l’actual rei perque no seguís amb la dictadura d’en Franco. Realment no li era igual? Si no li hagués estat igual no s’hagués deixat influir pel poble. Segurament seguiriem vivint amb una terrible dictadura, estic totalment d’acord, però no va seguir amb les polítiques dictatorials del coronel perquè tenia por que li passés el mateix que al país de la seva dona grega.

 • Adrián Alonso Hermo

  En ningún momento he querido introducir la figura del Rey en este debate, sino que más bien, mi objetivo, ha sido recordar que gracias a su actitud y, a la de una parte de los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado, nos hemos salvado de una posible dictadura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *