20th abr.2013

Conflicte ètic 4: També ells mereixen una vida millor

by Júlia Estades García (4rt A)

granja+de+gallinas+huevos+industriaEstà clar que respectar els drets dels animals és també respectar-nos a nosaltres  mateixos. Per què dic això? Doncs perquè si miram per ells i els consideram com a part de la nostra vida i del nostre entorn, la nostra humanitat s’enriqueix.

El grau de civilització i de cultura d’una societat està definida per molts factors. Però un d’aquests, i possiblement un dels que més oblidem, és el del respecte cap als animals. No penseu que una civilització és més rica i millor quan més protegeixi els drets dels animals i quan més facilititi unes millors condicions de vida per aquests?

Crec que hauriem de qüestionar-nos, com a consumidors de carn que som la majoria de nosaltres, d’on provenen aquests productes animals que, quasi cada dia, són al nostre menú. Està clar que no només hauriem de demanar-nos d’on vénen, sino també les condicions a les quals són sotmesos aquests animals abans de matar-los.

La primera qüestió que ens demanavem no és gaire difícil de contestar. En general, aquests animals provenen de grans granges on són alimentats amb productes poc naturals, i on també són hormonats. No cal dir que tot això, sumat a tot el que pateix l’animal, repercuteix, a la llarga, en la nostra salut, la dels humans.

La segona qüestió que abans hem proposat era la de quines condicions de vida tenen els animals a les granges. Doncs, no sempre, però quasi sempre, aquests no tenen un espai mínim on poder moure’s, on poder córrer i tenir una mica de llibertat. Un exemple molt clar és el de les gallines, tractat a classe. Aquestes estan tancades en gàbies molt estretes, i la seva qualitat de vida és nul·la; pareix que només les volem per produir ous i per, finalment, aprofitar-nos de la seva carn. Carn que, per cert, no serà gaire bona, vistes les condicions penoses a les que es veuen sotmeses les gallines al llarg de la seva curta vida.

Però no només les gallines sofreixen; els porcs, les ovelles, les vaques, i fins i tot els peixos, també pateixen.

Quan es transporten els animals de la granja al lloc on les han de matar, tampoc es fa com caldria. Molts animals moren abans d’arribar al matadero, ja que els fiquen dins els camions amb molt poca cura, i no deixen de ficar animals fins que no queda ni un mil.límetre del camió buit. Així els animals moren ofegats o esclafats.

Però contràriament al que he exposat, també es troben exemples que, per contrast, representen un tractament acurat de la vida animal.  Un exemple n’és la utilització de la música per al relaxament dels animals. En algunes granges de Catalunya s’ha anat provant, i s’ha arribat a la conclusió que la música, juntament amb aliment adequat per a cada animal, temperatura adequada i espai necessari per cada un d’ells, ajuda molt al seu benestar i a la producció de llet, que és més abundant i de millor qualitat.

No és necessari (encara que no està gens malament), posar-se a l’extrem fent-se vegetarìà. No tothom pot viure sense un bon entrecot o costelles de xot; però el que tothom pot fer és intentar consumir productes animals ecològics, que sabem que han tengut una vida mínimament digna i amb llibertat, que han menjat productes naturals i de qualitat, que no han estat hormonats i que no han mort de manera tan cruel. D’aquesta manera, estic segura que, a la llarga, s’acabaria amb les males condicions de vida dels animals i milloraria molt més la qualitat de la carn que mengem. No hem d’oblidar que la carn d’un animal que pateix no és igual de sana que la carn d’un animal que ha estat lliure, i que al final, els que patim les conseqüències, som nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *